PRÀCTICA 14. la dessecació
Material:
- Balança
- Estufa d’assecat
- Placa de petri
- Llenties cuites
- Pa
Objectiu:
Practicar el procediment de dessecació mitjançant la dessecació d’alments.
Procediment:
- Primer hem preparat tot el material i ho hem posat a punt per comenzar la dessecació:
- Hem agafat una placa de petri, l’hem posat a la balança, l’hem tarat i hem pesat 15g de llenties.
- Hem agafat una altre placa de petri, l’hem posat a la balança, l’hem tarat i em pesat 15g de pa sencer.
- Finalment hem agafat una altre placa de petri, l’hem posat a la balança i tarat, i hem anat afegint petits trossos de pa fins tenir els 15g.
- Hem anotat quant pesava cada placa de petri per no haver de tarar la balança cada cop que anem a mesurar, així només hem de restar el pes de la placa al pes total.
- Un cop ho teniem tot preparat, hem posat les tres plaques de petri (llenties, pa sencer i pa trossejat) a l’estufa de d’ assecat durant 15 minuts a una temperatura aproximada a 95°C.
- Quan han passat els 15 minuts, hem tret les càpsules de l’estufa i hem tornat a pesar cada producte i hem anotat les mesures adecuadament.
- Hem tornat a introduïr les tres plaques de petri a l’estufa d’assecat durant 15 minuts i a la mateixa T°.
- Passats els 15 minuts, hem tornat a treure les plaques de petri i les hem tornat a pesar i a anotar els resultats, per tornar a repetir el procediment, però aquest cop durant 15 minuts a 130°C (perquè ja no teniem temps)
- Finalment als 5 minuts hem tret les plaques un altre cop i les hem tornat a mesurar i hem tornat a anotar els resultats.
Hem pogut comprovar que cada cop que trèiem les plaques de petri de l’estufa d’assecat, el seu pes havia disminuït, és a dir, com que cada cop anava perdent més humitat.
RESULTATS OBTINGUTS:
Activitats:
- A partir de les dades que heu anotat a la taula, dibuixeu una corba de dessecació. Heu de col•locsr en abscisses el temps d’assecat, i en ordenades, la variació d’humitat, és a dir, la diferència entre el pes inicial i el pes obtingut en cada temps (tingueu en compte que en cada cas és el pes inicial és el que tenen els pans i les llenties quan els tornem a introduïr al forn).
- Calcula el contingut d’humitat total de les llenties.
Aquesta pregunta no es pot contestar completament perquè no vam tenir temps a acabar la pràctica, però fins on hem fer podriem contestar que:
- Pa sencer: ha perdut un 22’2% d’humitat.
- Pa a trossos: ha perdut un 20’67% d’humitat.
- Llenties: han perdut un 23’2% d’humitat.
Anotacions:
- Teòricament, el pa trossejat s’hauria d’haver dessecat més que el pa sencer, ja que, com més petit sigui més superfície de contacte té i abans es desseca, però en aquest cas no ha estat així perquè tot i estar fet a trossos petits, com que estava tot apegotonat perquè no caigués de la placa de petri encara tenia menys superfície de contacte que el pa sencer, en canvi, si el pa a trossos hagués estat escampat per tota l’estufa s’hauria dessecat més perquè aquí si que augmentaria la superfície de contacte.
- No ens ha donat temps d’acabar la pràctica i només hem pogut posar les plaques de petri tres vegades a l’estufa d’assecació, però la pràctica acabaria quan continuem posant a dessecar els aliments i no canvii el pes més.
Florencia Reyes
PRÀCTICA 14: DESSECACIÓ
Objectius: Practicar el procediment de dessecació mitjançant la dessecació d’un aliment
Material:
- Llenties
- Pà bimbo
- Balança
- Estufa d’assecat
- Plaques de Petri
Procediment:
- Tarem la Placa de petri i afegim 15 grams de pa sencer
- Despres amb una altra placa de petri la tarem i afegim 15 grams de pa trossejat
- I amb les llenties lo mateix, tarem una altra placa de petri i afegim 15 grams de llenties
- Ara introduim les 3 plaques de petri a l’estuffa d’assecar durant uns 15 minuts a una temperatura de 105ºC.
- Passat aquests 15 minuts treiem les plaques amb l’ajuda d’unes pinces per a no cremar-nos i les pesem i observarem que pesen menys
- Tornem a fer el mateix procediment, és a dir, col·loquem de nou les 3 plaques a l’estuda d’assecar durant 15 minuts més a la mateixa temperatura. I ja passat el temps les tornem a treure amb les pinçes i ho pesem
- I tornem a col·locar les plaques de petri però aquest cop hem agumentat la temperatura a 130º durant 15 minuts, llavors quan ja ha passat el temps les tornem a pessar.
- Aquest procediment haura de continuar fins que el pes sigui igual, pro no teniem temps.
TAULA PA SENCCER
Temperatura
|
Temps
|
Pes mesurat
|
Pes inicial - Pes mesurat
| |
1
|
105ºC
|
15min
|
15g
|
15g - 14,05g
|
2
|
105ºC
|
15min
|
14,05g
|
15g - 12,66g
|
3
|
130ºC
|
15min
|
12,66g
|
15g - 11,67g
|
TAULA PA A TROÇOS
Temperatura
|
Temps
|
Pes mesurat
|
Pes inicial - Pes mesurat
| |
1
|
105ºC
|
15min
|
15g
|
15g - 14,32g
|
2
|
105ºC
|
15min
|
14,32g
|
15g - 13,41g
|
3
|
130º
|
15min
|
13,41g
|
15g - 11,90g
|
TAULA LLENTIES
Temperatura
|
Temps
|
Pes mesurat
|
Pes inicial - Pes mesurat
| |
1
|
105ºC
|
15min
|
15g
|
15g - 13,46g
|
2
|
105ºC
|
15min
|
13,46g
|
15g - 12,51g
|
3
|
130ºC
|
15min
|
12,51g
|
15g - 11,52g
|
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada