Pràctica 13: Extracció amb dissolvents

Miriam Robledillo

PRÀCTICA 13: L’extracció amb un dissolvent.

Material:
  • Embut de decantació
  • Morter
  • Vas de precipitats
  • Cotó fluix.
  • Suport
  • Balança
  • Envàs de cristall de color topazi
  • Cua de cavall (5g)
  • Alcohol 70° (50g)
Objectiu:
Practicar el procediment de percolació, per obtenir un extracte fluid de cua de cavall.

Procediment:
  1. Primer hem pesat 5 grams de cua de cavall i 50g d’alcohol de 70°.
  1. Hem introduït els 5g de cua de cavall i els hem triturat per polvoritzar-lo tot lo possible.
  2. Hem preparat l’embut de decantació perquè faci l’acció d’un percolador posant-lo en un suport i posant-hi cotó-fluix i posant un matràs erlenmeier a sota per recollir l’extracte de la cua de cavall amb l’alcohol. Un cop el teniem preparat, hem afegit la cua de cavall polvoritzada a dins de l’embut de decantació i després hi tirem l’alcohol a poc a poc.
  1. Quan tirem l’alcohol podem observar que quan travessa el cotó-fluix cau al matràs erlenmeier de color groguenc, i això és degut a que ha agafat l’extracte de la cua de cavall.

Anotacions:
  • Pesem abans de polvoritzar perquè és més fàcil i còmode i perquè així ens evitem perdre tanta substància en el canvi de recipient.
  • Polvoritzem la cua de cavall perquè com l’alcohol s’emporta l’extracte que toca gràcies als seus enllaços polars, de manera que, estant polvoritzat, augmentem la superfície de contacte i es podrà emportar més partícules de l'extracte.
  • El procediment de percolació l’hem fet una mica improvisat, ja que no hi havien percoladors.
Com l’hem fet?
Hem agafat un embut de decantació i a dins hi hem col•locat cotó-fluix de manera que no ho taponés tot, però que fes un efecte semblant a un filtre porós.


  • Per mesurar els 50g d’alcohol 70°, hem posat un vas de precipitats a una balança, l’hem tarat i hem afegit alcohol fins que pesava 50g.
  • Per què l’alcohol es bo per aquest procés?
L’alcohol és bo per fer aquest procés perquè permet recuperar tot l’extracte de la cua de cavall perquè l’alcohol s’enganxa a les partícules que formen l’extracte i les arrossega totalment cap abaix, obtenint així la tintura (barreja entre alcohol i extracte).

  • No vam poder acabar la pràctica i ens vam quedar en l’apartat 4; però el que ens faltava per fer era concentrar la tintura per obtenir l'extracte. Això ho hauríem pogut aconseguir escalfant la tintura fins que s’evaporés ⅓ de l’alcohol. I finalment hauríem aconseguit l’extracte de cua de cavall i l’hauríem d’haver guardat en un recipient topazi, per protegir-lo de la llum, i etiquetar-lo correctament.






Florencia Reyes
PRÀCTICA 13: EXTRACCIÓ AMB DISSOLVENTS


Objectius: Practicar el procediment de percolació, per obtenir un extracte fluis de Cua de caball.

Maaterial:
  • Percolador (en aquest cas no en teniem i l’hem fet manual)
  • Morter
  • Vas de precipitats
  • Bany de sorra
  • Envàss de cristall de color topazi
  • 5 g de Cua de caball
  • 50 g d’alcohol de 70º
  • Balança
  • Vas de precipitats


Procediment:
  • Primer tarem el morter a la balança i pesem 5 gram de Cua de caball i en un vas de precipitats igual, tarem i pesem els 50 grams d’acohol de 70º.

20170329_125154.jpg



  • A continuació, polvoritzem tot el que pugem els 5 grams de Cua de caball
  • Com que no teniem percolador, vam agafar un embut de decatació i vam posar-hi coto-fluix que seria com el filtre. I posem un matràs d’Erlenmeyer sota del percolador per retindre el líquid que cau



20170329_130818.jpg



  • Llavors amb molta cura afegim els 5 grams polvoritzats de Cua de caball al nostre percolador i llavors afegim els 50 grams d’alcohol de 70º.
Ara es filtrarie i al matràs d’Erlenmeyer cauria l’extracte de la Cua de caball, que és el que ens interesa.




20170329_131150.jpg





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada