PRÀCTICA 13: L’extracció amb un dissolvent.
- Embut de decantació
- Morter
- Vas de precipitats
- Cotó fluix.
- Suport
- Balança
- Envàs de cristall de color topazi
- Cua de cavall (5g)
- Alcohol 70° (50g)
Objectiu:
Practicar el procediment de percolació, per obtenir un extracte fluid de cua de cavall.
Procediment:
- Primer hem pesat 5 grams de cua de cavall i 50g d’alcohol de 70°.
- Hem introduït els 5g de cua de cavall i els hem triturat per polvoritzar-lo tot lo possible.
- Hem preparat l’embut de decantació perquè faci l’acció d’un percolador posant-lo en un suport i posant-hi cotó-fluix i posant un matràs erlenmeier a sota per recollir l’extracte de la cua de cavall amb l’alcohol. Un cop el teniem preparat, hem afegit la cua de cavall polvoritzada a dins de l’embut de decantació i després hi tirem l’alcohol a poc a poc.
- Quan tirem l’alcohol podem observar que quan travessa el cotó-fluix cau al matràs erlenmeier de color groguenc, i això és degut a que ha agafat l’extracte de la cua de cavall.
Anotacions:
- Pesem abans de polvoritzar perquè és més fàcil i còmode i perquè així ens evitem perdre tanta substància en el canvi de recipient.
- Polvoritzem la cua de cavall perquè com l’alcohol s’emporta l’extracte que toca gràcies als seus enllaços polars, de manera que, estant polvoritzat, augmentem la superfície de contacte i es podrà emportar més partícules de l'extracte.
- El procediment de percolació l’hem fet una mica improvisat, ja que no hi havien percoladors.
Com l’hem fet?
Hem agafat un embut de decantació i a dins hi hem col•locat cotó-fluix de manera que no ho taponés tot, però que fes un efecte semblant a un filtre porós.
- Per mesurar els 50g d’alcohol 70°, hem posat un vas de precipitats a una balança, l’hem tarat i hem afegit alcohol fins que pesava 50g.
- Per què l’alcohol es bo per aquest procés?
L’alcohol és bo per fer aquest procés perquè permet recuperar tot l’extracte de la cua de cavall perquè l’alcohol s’enganxa a les partícules que formen l’extracte i les arrossega totalment cap abaix, obtenint així la tintura (barreja entre alcohol i extracte).
- No vam poder acabar la pràctica i ens vam quedar en l’apartat 4; però el que ens faltava per fer era concentrar la tintura per obtenir l'extracte. Això ho hauríem pogut aconseguir escalfant la tintura fins que s’evaporés ⅓ de l’alcohol. I finalment hauríem aconseguit l’extracte de cua de cavall i l’hauríem d’haver guardat en un recipient topazi, per protegir-lo de la llum, i etiquetar-lo correctament.
Florencia Reyes
PRÀCTICA 13: EXTRACCIÓ AMB DISSOLVENTS
Objectius: Practicar el procediment de percolació, per obtenir un extracte fluis de Cua de caball.
Maaterial:
- Percolador (en aquest cas no en teniem i l’hem fet manual)
- Morter
- Vas de precipitats
- Bany de sorra
- Envàss de cristall de color topazi
- 5 g de Cua de caball
- 50 g d’alcohol de 70º
- Balança
- Vas de precipitats
Procediment:
- Primer tarem el morter a la balança i pesem 5 gram de Cua de caball i en un vas de precipitats igual, tarem i pesem els 50 grams d’acohol de 70º.
- A continuació, polvoritzem tot el que pugem els 5 grams de Cua de caball
- Com que no teniem percolador, vam agafar un embut de decatació i vam posar-hi coto-fluix que seria com el filtre. I posem un matràs d’Erlenmeyer sota del percolador per retindre el líquid que cau
- Llavors amb molta cura afegim els 5 grams polvoritzats de Cua de caball al nostre percolador i llavors afegim els 50 grams d’alcohol de 70º.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada