Miriam Robledillo
PRÀCTICA 10: tamisatge
Material:
- Balança
- Morter i pistil
- Vas de precipitats
- Tamís (1mm, 350µm, 180µm)
- Paper de filtre
- Sal gruixuda
Procediment:
- Primer de tot hem preparat el material que necessitem per poder fer la pràctica. Un cop teníem el material, hem agafat la balança i hem pesat 150g de sal gruixuda posant-la en un vas de precipitats, havent tarat abans la balança amb el vas de precipitats buit.
- Després, hem introduït una mica de sal en el morter i l’hem polvoritzat. Quan ja ha estat polvoritzada hem tornat a afegir una mica més de sal per polvoritzar-la, i així consecutivament fins que hem tingut els 150g de sal polvoritzada.
Com polvoritzar la sal:
Subjectem el bol amb una mà i amb l’altre el pistili efectuem moviments rotatoris amb aquest sobre el fons del bol fins aconseguir la polvorització desitjada.
- En tenir la sal pulveritzada hem agafat els tres tamisos que hem escollit, per així poder fer un anàlisi granulomètric, i els hem col·locat en ordre decreixent: 1r el d’1mm, després el de 350µm i finalment el de 180µm; i a sota, en la taula, hi col·loquem un paper de filtre per recollir la sal que caigui.
Un cop ho tenim els tamisos preparats, passem la sal polvoritzada als tamisos i l’hem saccejat una mica fins que ja no queia res al paper de filtre.
- Finalment, hem pesat la fracció de gruixuts retinguda a cada tamís i la fracció de fins (la fracció de fins de l’últim tamís és la sal que hi ha en el paper de filtre).
Activitats:
1. Calculeu el percentatge de fins i de gruixuts respecte a la quantitat inicial de sal.
Tamís 1: 1mm.
Tamís 2: 350µm.
Tamís 3: 180µm.
La fracció de fins en cada cas he posat el que hi havia en el següent tamís (els grams) i per calcular la sal inicial del següent tamís, restava la fracció de gruixuts a la sal inicial del tamís actual.
2. Calcula la rendibilitat (quantitat de sal que hem perdut pel camí).
La rendibilitat és de 11,13g, és a dir, entre els tamisos i en els canvis de recipient hem perdut 11,13g.
3. Com podreu saber quin dels grups ha aconseguit una polvorització més eficient?
Veient la rendibilitat de cada grup, per així saber qui ha perdut menys sal al final de la pràctica.
Florencia Reyes
PRÀCTICA 10: EL TAMISATGE
PRÀCTICA 10: EL TAMISATGE
Objectiu: Practicar el procediment del tamisatge
Material:
- Balança
- Morter
- Tamís
- Paper de filtre
- 150g de sal gruixuda
Procediment:
- 1r en una balança tarem el morter i pesem 150g de sal gruixuda
- 2n Amb l’ajut del pístil polvoritzem tot el que puguem la sal gruixuda, però de mica en mica, sinò ens resultarà dificil polvoritzar-ho bé, amb moviments rotatoris i amb pressió.
-
Ara col·loquem tres tamisos, a la part superior posem un tamis d’1mm, despres un de 355um i a la part inferior un de 180um. I a la taula posem un paper de filtre per retindre les particules més petites.
- Aboquem la sal amb molta cura i poc a poc i agitem horitzontalment els tres tamisos en cascada amb cura de que no se’ns caigui
- Ara ens queda a cada tamis una quantitat de sal:
- 1r tamís: 80,39 grams
2n tamís: 36,10 grams
3r tamís: 11,79 grams
Paper de filtre: 10,59 grams
Responeu: Com podreu saber quins dels grups ha aconseguit una polvorització més eficient?
Doncs, qui tingui més quantitat de sal en el paper de filtre és qui haurà aconseguit una polvorització mes eficient, ja que els troços són més petits.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada